Některé zdroje tvrdí, že pecka z meruňky je jedovaná a některé ji naopak doporučují jako super zdravou věc. Kde je tedy pravda? Tak, jak to bývá, asi někde uprostřed. Pecky z meruněk obsahují látku, která se jmenuje amygdalin. A v ní je právě zakopaný pes. Je tato látka pro nás organismus požehnáním nebo jedem?
o Vzhledem k tomu, že se v případě amygdalinu jedná o vitamín B 17, měla by být pecka zdraví prospěšná.
Tento vitamín dokáže prý likvidovat nádorové buňky. Daří se jí to díky kyanidu draselnému, který se z tohoto vitamínu uvolňuje. Uvedený vitamín ještě údajně zlepšuje imunitu a působí jako prevence mozkové mrtvice.
Cyankáli
Kde je tedy problém? Právě v tom kyanidu draselném, který je také známý pod názvem cyankáli. Tato látka se v kontaktu s kyselinou chlorovodíkovou (kterou obsahuje náš žaludek) mění na prudce jedovatý kyanovodík. A ten je opravdu velice nebezpečný. Už požití dvou až tří set miligramů může být pro dospělého člověka smrtelné. Můžeme tedy tento vitamín získat tak, abychom se nebáli, že si zároveň ublížíme? Lékaři většinou doporučují konzumaci pestré stravy, abychom nemuseli sahat po různých doplňcích stravy. Tady je tomu naopak. Jestliže nechcete riskovat, tak si vitamín B 17 raději kupte v lékárně. Ono je totiž docela těžké zjistit, kolik jste tohoto vitamínu v peckách do sebe dostali.
Pozor na hořké mandle
Meruňky nejsou jediným přírodním zásobníkem amygdalinu.
Obsahují ho i
– hořké mandle
– jádra třešní
– pecky broskví
– pecky švestek
– jádra jablek.
Menší množství najdeme i v kukuřici, lněném semínku a prosu. Rozhodně se nemusíte obávat, že po náhodném požití několika jadérek z jablka si přivodíte otravu. Ale jestliže byste to například přehnali u hořkých mandlí, mohlo by se stát, že se otrávíte. Tam jich stačí zkonzumovat třicet kusů a problém je na světě.